Word nu seizoenpashouder
van Literair Café Venray!
Klik hier

Uitgelezen?! september 2024

Misschien ben jij daar

Hebt u ook ooit dat gevoel gehad dat een geliefde ‘het uit heeft gemaakt’ en dat u blijft zitten met liefdesverdriet? De Top 2000 en de hitlijsten worden bevolkt door de meest sentimentele nummers waar uw gevoelens van verloren liefde worden vertolkt. Smartlappen noemen we deze nummers. Ook in de Engelstalige popmuziek komen dit soort nummers veelvuldig voor.

In muziek is herhaling van belang. Een melodie blijft makkelijker in ons hoofd hangen wanneer deze enige keren wordt herhaald. Evenzo geldt dat ook voor uitingen in taal: gedichten, liedteksten, toespraken. De herhaling maakt dat het gesprokene of gezongene door het publiek wordt opgenomen en herkenbaar is. Herhaling is het refrein van een toespraak dat door de toehoorders direct wordt herkend. Als voorbeeld verwijs ik hier naar Martin Luther King in zijn geweldige speech “I have a Dream”.

Soms vermaak ik me met het grasduinen op internet op zoek naar dingen die me interesseren of muziek die me aanspreekt. Zo kwam ik een lied tegen gezongen door Bob Dylan: ‘Maybe You’ll Be There’. Dit lied blijkt niet door hem geschreven te zijn, maar door de tekstdichter Sammy Gallop. De muziek is gecomponeerd door Rube Bloom. Het nummer is voor het eerste gepubliceerd in 1947. Door vele anderen is het lied gezongen waaronder ook Frank Sinatra. De vertolking die me raakte is van de Canadese jazz-zangeres en pianiste Diana Krall (1964), te vinden op YouTube.

Veelvuldig komt de herhaling in een tekst aan het begin; in dit lied komt de herhaling aan het eind van iedere strofe. Ik heb een poging gedaan de tekst van ‘Maybe You’ll Be There’ te vertalen waarbij ik me niet aan de letterlijke Engelstalige tekst heb gehouden.

Misschien ben jij daar

 Iedere keer als ik mensen zie
Sta ik even stil en staar
Een gekke manier van doen
Maar misschien ben jij daar

Na middernacht dwaal ik buiten
Voorbij een eenzame bazaar
Zoek in straten, kijk in winkelruiten
Want misschien ben jij daar

Mijn armen zullen je omhelzen
Strak vasthouden, behoeden voor gevaar
Alle woorden die je zei zal ik horen
Want misschien ben jij daar

Eens als mijn gebeden zijn verhoord
Hoor ik voetstappen buiten gaan
Met bonzend hart haast ik me naar de poort
Want misschien zie ik jou daar staan

André Leijssen,
Literair Café Venray