Uitgelezen?! Voetbal
VOETBAL
Lieke Martens
Een aanloop en een huppel en dan: schiet!
En ja hoor: Lieke kan er weer een zetten
in ’t rijtje van de schoonste goals. Vedetten
als zij die laten van zich horen. Ziet
hoe mooi het voetbalspel kan zijn, gelijk
in ’t wild zijn de leeuwinnen hier de baas.
Alweer een mooie actie en een pass,
gevoetbal, -dribbel, -zwoeg en geen gezeik.
En dan komt er zo’n man, zo’n domme hark,
die zegt dat vrouwenvoetbal ‘minder’ is:
‘Die meiskes horen thuis aan het fornuis.’
Dus Lieke neemt een aanloop. Piet of Mark
maakt pijnlijk kennis met haar ergernis:
de bal vliegt met een mooie bocht in ’t kruis!
Dit gedicht komt uit de bundel ‘Sportgedichten, een sportsonnettenkransenkrans’ tot stand gekomen onder redactie van Bas van Jongenelen en Marino van Liempt. Het gedicht is door laatstgenoemde dichter geschreven; de bundel is uitgegeven door Uitgeverij Geroosterde Hond te Tilburg.
Een sonnet is een gedicht van veertien regels. Een sonnettenkrans is een reeks van veertien + 1 sonnetten. “Van de veertien sonnetten is steeds de slotregel de beginregel van het eerstvolgende sonnet, en de slotregel van het veertiende sonnet is gelijk aan de beginregel van het eerste sonnet. Het vijftiende sonnet (het meestersonnet geheten) moet zijn samengesteld uit de beginregels (of eindregels) van de eerste veertien sonnetten in de juiste volgorde” volgens de omschrijving op Wikipedia. Een sonnettenkransenkrans is een aaneenschakeling van veertien sonnettenkransen. Met een slotsonnet dat grootmeestersonnet wordt genoemd, levert dat bij elkaar opgeteld 211 gedichten op.
Nu terug naar het voetbal en het WK 2022 in Qatar. Waar het bij voetbal in essentie om gaat zien we in de regel “Ziet hoe mooi het voetbalspel kan zijn”. De dichter stelt het juist: het voetbalspel KAN mooi zijn, maar dat is het niet altijd het geval. Er gebeuren ook heel nare dingen op het voetbalveld. Er wordt tegen elkaar geschopt, getrokken, geduwd, gespuugd, gescholden. Dat zijn gedragingen van spelers op het veld. De supporters laten zich ook niet onbetuigd zoals nog onlangs het wangedrag van Feyenoord-supporters bij een uitwedstrijd van de Europa League. En ook de voetbalbobo’s (sportbestuurders) kennen er wat van: corruptie en omkoperij. Onvoorstelbaar dat de huidige baas van FIFA de personen die hun kritische stem laten horen beschuldigt van hypocrisie!
Je vraagt je af waarom mensen zich nog voor voetbal interesseren. Ondanks alle geweld op het veld, op de tribunes en daarbuiten, en het criminele gedrag van de voetbalbestuurders, is het antwoord reeds gegeven: “Ziet hoe mooi het voetbalspel kan zijn”.
In mijn gedicht ‘Eerlijke handel’ uit 2014 heb ik de kritiek op Qatar WK 2022 als volgt verwoord:
Ja, de bouwvakarbeider wordt uitgebuit.
Zoals de Nepalees Nabin uit Kathmandu,
die de godganse dag met stenen zeult,
als een moderne slaaf wordt afgebeuld.
Zoals Mustafa met zijn sitar, uit Pakistan,
een lijzig lied speelt voor zijn overleden broer,
bezweken op de bouw aan de stadions van
de ‘voetbalminnende’ olie-sheikhen.
Qatar WK 2022: voetbal gaat over lijken.
Geniet van het mooie spel, maar houd je verre van de corrupte voetbalbobo’s en van de mensenrechtenschenders en uitbuiters in Qatar.
André Leijssen